Hopp til hovedinnhold
Tekjobb

Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken

Les deg opp på arbeidsplassen og stillingen, slik at du har kunnskap til å skreddersy søknaden. Jo mer du vet om dem, jo enklere blir det å treffe med jobbsøknaden din, oppfordrer ekspertene.

AV Magnhild Freuchen

– Gode forberedelser er kjempeviktig. Gjør research på det aktuelle selskapet, slik at du treffer godt med det du skriver. Se også på nettsiden til selskapet på hvordan de skriver. Bruker de en formell tone? Eller et mer personlig og muntlig språk?

– Søknaden din bør speile dette for å overbevise om at du passer inn i selskapets kultur. Du kan gjerne vurdere å ta kontakt med bedriften før du sender søknaden, og da stille relevante spørsmål som du kan dra nytte av i søknadsteksten din, råder Barbro Mosseng, partner og kommersiell leder ved Karrierehuset AS.

Gjør du dette, har du dessuten en mulighet til å presentere deg og ditt kandidatur slik at du skiller deg ut i søknadsbunken. Kanskje du har noen i nettverket ditt som jobber i bransjen eller til og med i selskapet du søker deg til?

– Da kan det i så fall være smart å ta en prat for å få mer informasjon om selskapet, kulturen, kompetansekrav og hva de ser etter i nyrekrutteringer, sier Mosseng, og legger til at en annen svært viktig forberedelse er å lese stillingsutlysningen nøye for å forstå arbeidsgivers behov og kvalifikasjonskrav.

– Sørg for at du svarer godt på det de ber om, og at du tydelig viser at du har den relevante kompetansen.

Nysgjerrig på arbeidsmarkedet der ute? Se ledige stillinger her:

Fang interessen

Relevans er et nøkkelord for å skrive en søknad som skiller seg ut i den store bunken, påpeker Mosseng. Identifiser og fremhev dine mest unike og relevante kvalifikasjoner. Hva skiller deg ut fra andre søkere? Og hva kan du tilføre som få andre kan?

– Tenk på at rekrutterere ofte vil se på CV-en din først, og dersom kompetansen din og profilen din vurderes som interessant, vil vedkommende gå videre til å lese søknaden din, forteller Mosseng.

Hun anbefaler at du helt i starten på søknaden sier noe om hvorfor du ønsker å jobbe i akkurat dette selskapet. Det aller viktigste er at du får frem hvordan du møter arbeidsgivers krav og ønsker, hva du kan bidra med og hvorfor du har lyst på jobben. Vær bevisst på at søknaden skal komplettere CV-en din.

– Mens CV-en i stor grad beskriver formalkompetansen din, har du i søknaden mulighet til å vise mer av hvem du er. Ikke gjengi og repeter det du har skrevet i CV-en, men utdyp, eksemplifiser og forklar, sier Mosseng.

Skriv om hva som engasjerer deg og hva du brenner for, og hvorfor. Tenk på at CV-en på en måte beskriver fortiden din, mens søknaden skal presentere mer av fremtiden din. Ikke bare beskriv hvilken kompetanse og erfaring du har, men skriv hva du har tenkt å bruke den til fremover, og da spesielt i det selskapet du søker deg inn i.

Hvordan vil selskapet dra nytte av din unike kompetanse, deg som person, ditt engasjement og dine kvalifikasjoner?

– Få frem hva som er motivasjonen din til å søke på akkurat denne stillingen.

– Si gjerne i tillegg noe om relevant utenomfaglig engasjement: Noe som beskriver deg som person og hva du brenner for, oppfordrer Mosseng.

Martine Aune er rådgiver ved NTNU Karriere, og også hun er tydelig på at motiverte søkere ofte er det som virkelig fanger arbeidsgivers interesse:

– La din iver skinne gjennom, men unngå å overdrive. Husk at arbeidsgiver ønsker å ansette motiverte og engasjerte folk.

Hun påpeker at en vanlig fallgruve likevel kan være å skrive hele livshistorien din: Hvor du gikk på barneskole, hva du lekte i oppveksten og alle sommerdagene på hytta er ikke nødvendigvis relevant for jobben du ønsker deg.

– Ha fokus på stillingsannonsen, og svar på den så godt du kan. En annen fallgruve er å glemme noe som blir spurt om i utlysningen. Følg derfor alle instruksjoner nøye, sjekk om det er krav til format, vedlegg eller spesifikke spørsmål som skal besvares, sier Aune, og legger til:

– Skriv klart, konsist og profesjonelt. Unngå kompliserte setninger, og bruk språk som er tilpasset bransjen du søker deg til. Følg gjerne en mal dersom du opplever det hjelpsomt. Og husk at arbeidsgivere ofte ser gjennom mange søknader, så vær bevisst på å holde den enkel og oversiktlig.

Invitasjon til dialog

Kanskje er ikke drømmejobben din utlyst, og du velger å ta sjansen på å sende en åpen søknad. I slike tilfeller navigerer du uten den konkrete veiledningen som en stillingsannonse gir. Når du søker på en utlyst stilling, har du tydelige kriterier fra annonseteksten som gjør det mulig å ha en målrettet tilpasning til kvalifikasjoner.

– Til forskjell, ved en åpen søknad kreves en mer generell tilnærming, hvor du presenterer bredere kompetanse uten tilknytning til en spesifikk stilling. Det innebærer å formidle en overbevisende helhetlig kompetanseprofil, og vise til erfaring som kan være relevant for selskapet, forteller Mosseng.

Det er en invitasjon til dialog, hvor du uttrykker interesse for å utforske potensielle samarbeidsmuligheter, og igjen er det å gjøre god research i forkant kjempeviktig.

– Ta gjerne kontakt med selskapet, og sørg for at du har et godt bilde av hva slags kompetanse du tenker de er ute etter. I en åpen søknad har du på en måte håndplukket selskapet du ønsker å jobbe for, så fortell om motivasjonen for at du sender en henvendelse til akkurat dem, råder Mosseng.

Tips til søknaden

Barbro Mosseng:

  • Sørg for at søknaden ikke er for lang. Forsøk å holde deg til én side.
  • Unngå å ha fokus kun på hva du skal få ut av jobben. Snu fokuset til hva du konkret kan bidra med for selskapet.
  • Ikke repeter det du har skrevet i CV-en. Søknadsteksten er en mulighet til å utdype og eksemplifisere, og vise engasjement og hva du brenner for.
  • Unngå klisjeer, og opplisting av superlativer og adjektiver. Presenter heller konkrete eksempler på hvordan du møter arbeidsgivers krav.
  • Vær nøye med å unngå skrivefeil og grammatiske blemmer.
  • Unngå masseproduserte og standardiserte søknader. Vær nøye med å skreddersy søknadsteksten til den aktuelle utlysningen. Start med en god analyse av utlysningen og sørg for at du forstår rollen og arbeidsgivers behov, og svar på dette i teksten din.

Martine Aune:

  • Analyser stillingsutlysningen? Hvem ser arbeidsgiver etter?
  • Les deg opp på arbeidsplassen. Jo mer du vet om den, jo enklere blir det å sende en jobbsøknad som matcher.
  • Vis motivasjon! Hvorfor har du så lyst på denne jobben? Er det arbeidsoppgavene, samfunnsoppdraget, muligheten for kompetanseheving eller noe annet? Si det.
  • Gi eksempler på hvordan du kan løse oppgavene i utlysningen, og vis til tidligere erfaringer der du har løst lignende oppgaver. Bruk eventuelt eksempler fra studiene, verv eller deltidsjobben om du er ny i arbeidslivet.
  • Husk at arbeidsgiver ser etter hva du kan tilby arbeidsplassen. Ikke glem å få frem hva du kan bidra med!
  • Selg deg inn. Hvorfor bør du ansettes i denne stillingen? Hvis du ikke kan svare på dette, hvordan skal arbeidsgiver vite det? Tenk over hvilken kompetanse du har som vil være til nytte på arbeidsplassen.

Skill deg ut i mengden

Hvordan skrive en god CV

Karrierebytte?

7 tips å ta med seg

Andre relevante artikler

For deg som er aktiv jobbsøker, eller bare nysgjerrig på arbeidsmarkedet

Siste stillinger

Ny i dag

Underdirektør

Statsbygg

Hamar

16.05.2024

Ny i dag

Prosjektleder

Statsbygg

Oslo

16.05.2024

Ny i dag

Rådgiver Automasjon

Multiconsult ASA

Fredrikstad

23.05.2024

Ny i dag

Supporttekniker

Multiconsult ASA

Oslo

22.05.2024

Se alle stillinger