Fra en nyutdannet ingeniør til en annen
- Søk bredt, og på mange jobber. Også de du selv føler at du kanskje ikke er helt kvalifisert for
AV Magnhild Freuchen
Hvem: Syver Lie Rønningen (23)
Utdanning: Bachelor i ingeniør, fornybar energi, NTNU Ålesund (2023)
Jobb: Trainee energi og industri, næringsseksjonen, Trøndelag fylkeskommune (siden juni 2023)
– Under studiet hadde jeg faktisk ingen klare tanker om hva jeg skulle bli. Derfor lå det mye å hente i å dra på bedriftsbesøk, karrieredager og foredrag fra næringslivet, siden man da får en litt klarere idé om hvilke jobber som finnes der ute, sier Syver.
Da studietiden nærmet seg slutten, begynte han å se seg rundt i jobbmarkedet for å få et inntrykk av hvilke aktører som hadde behov for kompetansen han satt på. Han kontaktet nettverket han hadde tilegnet seg gjennom de tre studieårene, og opplevde at det var lite jobber tilgjengelig.
– Noe som gikk igjen hos nesten alle, var at det var usikre økonomiske tider, og at bedriften heller skulle kutte stillinger fremfor å ansette nye. Noen hadde kanskje behov for hjelp på enkelte prosjekt i kortere perioder, men uten å kunne love fast ansettelse etter det.
Unike kulturer
– Det ble derfor viktig for meg å finne en økonomisk trygg aktør, og da er det lite som passer bedre enn å jobbe i fylkeskommunen, sier Syver.
Å gå fra studiehverdag til jobb, beskriver han som litt skummelt. Plutselig er ikke teorien bare teori, men noe som skal fungere i praksis.
– Så oppdaget jeg at både kollegaer og omgivelsene på arbeidsplassen var så trygge og kompetente. Det tok unna det meste av fallhøyden, og ufarliggjorde arbeidet jeg sitter med.
Likevel har det vært mye nytt: Som arbeidsoppgavene, arbeidsmiljøet, måten å gjøre ting på, rutiner og struktur. I tillegg får hverdagen en annen dynamikk, der studietiden kanskje er mer faglig og sosialt orientert, over til et profesjonelt miljø med høy kompetanse hvor man skal finne plassen sin, beskriver 23-åringen.
– Hver bedrift har sin egen kultur, med et sett av rutiner og arbeidsmønstre. En utfordring var å tilpasse seg nettopp det, og kanskje spesielt på de områdene der det ikke samsvarte med erfaringene mine fra studiene, og jobber jeg har hatt tidligere.
Under studietiden var oppgavene studentene fikk tilspisset, og med alle tall oppgitt, mens det i arbeidslivet kan være helt andre hensyn å ta - og uten å ha tilgjengelig alle opplysninger fra starten, forteller Syver.
– Du får tatt i bruk det grunnleggende fra utdanningen, men må samtidig evne å tenke bredere og vektlegge helt andre ting enn det du har lært.
– Det kan oppleves både skummelt og frustrerende, men aller mest er det spennende og lærerikt.
Syver har allerede rukket å reise mye i arbeidssammenheng på eksterne møter, arrangementer og konferanser, og opplever at det er noe som har gitt læringskurven ordentlig fart oppover. Likevel har han enkelte ganger erfart ikke å bli tatt seriøst som ung og nyutdannet, og da som oftest av folk som har lang fartstid i arbeidslivet.
Takhøyde må til
– Det oppleves som en «hvem tror du at du er»-holdning, og kan være krevende å stå i fordi man føler at man ikke respekteres. Heldigvis er de aller fleste jeg møter åpne, lyttende og ønsker gode diskusjoner, forteller Syver, og utdyper:
– Spesielt når det blir snakk om fornybar energi og omstilling, siden dette er et fagområde de selv ikke hadde som studenter. Som ung og nyansatt blir man også utfordret på å komme med nye ideer og løsninger, slik at de kan «se oss litt i kortene.»
Kanskje ser man faktisk områder som kan forbedres, men at man kjenner på at det sitter langt inne å utfordre det etablerte, tror Syver. Kanskje mangler man litt selvtillit i starten, og tenker at de som har jobbet der i mange år har bedre peiling på den daglige driften.
– Derfor er jeg så glad for å ha havnet der jeg er nå, hvor det er takhøyde for å utfordre og lære av hverandre, og sammen komme frem til de beste løsningene.
Til nyutdannede som skal ut på jobbmarkedet har han en klar oppfordring: Søk bredt, og på mange jobber. Også de du selv føler at du kanskje ikke er helt kvalifisert for. Selv søkte Syver på alt fra tekniker til sjef i en av Norges største konsulentbedrifter, og påpeker at det verste du kan få er et avslag, og at disse kommer det uansett til å bli mange av.
– Og, når du så til slutt får en jobb, så våg å dra «nyansatt-kortet» ofte, og still de dumme spørsmålene. I de aller, aller fleste tilfellene kommer du til å måtte stille det spørsmålet uansett, og jo lengre du venter, desto verre blir det, fastslår Syver.