
Hydrolog /Ingeniør - Overvann
NVE søker en urbanhydrolog eller VA-ingeniør som ønsker å bidra til viktig samfunnsplanlegging
Nøkkelord
Vi søker nå en engasjert og kunnskapsrik pådriver for å styrke NVEs arbeid med overvann.
Vannhåndtering i byer og tettsteder er allerede en stor utfordring og den vil bli større i fremtiden som følge av klimaendringer. Tettbygde strøk er hardest rammet. Utbetalinger til vannskader etter nedbør har en stigende trend. Det ligger en stor samfunnsgevinst i å redusere skadene som følge av vanninntrenging.
Som et tiltak for å redusere skader fra overvann fikk NVE i 2019 et utvidet ansvar blant annet med å veilede kommuner i arealplaner og øke kunnskap om avrenning i tettbygde strøk. Fagområdet overvann er fortsatt i utvikling både faglig og forvaltningsmessig.
Stillingen ligger i seksjonen Vannbalanse i Hydrologisk avdeling, men du vil også jobbe tett med andre i NVE. Stillingen har arbeidssted i Oslo, men for særlig kvalifiserte til vi også kunne vurdere arbeidssted ved ett av NVEs regionkontor.
Vi søker en person med god faglig forståelse for overvannsfaget og erfaring med overvannsutredninger eller kartlegging av fare for overvann. Du skal lede overvannsarbeidet i NVE og det er derfor viktig for oss at du også har god forståelse for kommunenes behov innen overvann, kompetanse innen offentlig forvaltning og evnen til å utvikle tydelig og relevant veiledning i samarbeid med andre offentlige og private aktører.
I stillingen vil du få mulighet til å påvirke NVEs arbeid innen overvann, stimulere og samle overvannsmiljøet i NVE og sørge for at vi tar de rette valgene.
Dine primære arbeidsoppgaver blir å koordinere NVEs arbeid med overvann gjennom å lede fastgruppe for overvann. Dette innebærer å bidra i strategiske diskusjoner om utviklingen av arbeidet med overvann i NVE. Du vil også bistå med veiledning og videreutvikle veiledere til eksterne brukere, jobbe med fagstøtte til andre seksjoner som jobber med saksbehandling knyttet til overvann og kan bidra i FoU-prosjekter om overvann.
Det er en fordel hvis du har erfaring fra flomanalyser og kan koble dette sammen med utredning av overvann. Det er også en fordel hvis du har erfaring med programmering, GIS- eller hydrauliske analyser.
Du blir en del av Norges største fagmiljø innen hydrologi og vil få varierte arbeidsoppgaver, og mulighet til både faglig og personlig utvikling. Ditt arbeid vil bidra til viktige samfunnstjenester.
Overvannshåndtering er et sentralt og tverrfaglig ansvarsområde i NVE. Vi i seksjon Vannbalanse i Hydrologisk avdeling leder dette arbeidet og er med og utvikle metoder for å dimensjonere og kartlegge, og øke kunnskapen om urbanhydrologi i Norge. Denne kunnskapen er viktig for NVEs veiledningsarbeid.
Seksjon for vannbalanse gjør også mange ulike typer hydrologiske og hydrauliske analyser i både naturlige og regulerte vassdrag.. Vi utvikler nye metoder og verktøy basert på ny teknologi tilpasset forvaltningens og brukernes behov. Vi har mange medarbeidere i NVEs operative flom- og jordskredvarsling, og vår kompetanse brukes aktivt under store flom- og skredhendelser. Vi gir også faglige råd, utvikler veiledere, holder kurs og foredrag og vurderer beregninger gjort av konsulenter som kommer inn til NVE. Analyser av sedimenttransport inngår også i vår portefølje.
Arbeidsoppgaver
- lede NVEs fastgruppe for overvann. Fastgruppe overvann koordinerer overvannsarbeidet i NVE mellom ulike avdelinger.
- bidra i strategiske diskusjoner om utviklingen av arbeidet med overvann i NVE.
- lede delprosjekt om god samhandling om overvann i Naturfareforum (ble startet opp i 2024).
- lede fagteam i seksjonen eller prosjekter på tvers av seksjoner/avdelinger
- jobbe med veiledning og videreutvikle veiledere til kommuner
- bistå med fagstøtte til andre seksjoner som jobber med saksbehandling knyttet til overvann, inkludert arealplanlegging.
- jobbe med faglige og forvaltningsmessige problemstillinger knyttet til overvann
- bidra til å bedre prosessforståelsen mellom flom fra overvann og flom fra vassdrag i små felt, og bedre vår veiledning på dette.
Andre oppgaver kan bli aktuelle, for eksempel:
- hydrauliske beregninger
- flomberegninger
- GIS-analyser
- bidra i FoU-prosjekter om urbanhydrologi og overvann
Jobben vil innebære noe reisevirksomhet, ca. 10-15 døgn per år
Kvalifikasjoner
Krav:
- mastergrad/Siv. Ing innen VA/urbanhydrologi/hydrologi eller tilgrensende fagområde
- god evne til å kommunisere skriftlig og muntlig på norsk (minimum B2 nivå)
- prosjektleder-/fagledererfaring
- erfaring med overvannsutredninger / kartlegging av fare for overvann
- sikkerhetsmessig skikkethet
Fordelaktige kvalifikasjoner:
- erfaring fra arbeid med overvann i kommunesektoren, for eksempel kommunalteknikk/VA
- god kjennskap til offentlig forvaltning.
- erfaring fra tverrfaglig arbeid/ledelse
- erfaring med GIS-analyser
- erfaring med programmering og maskinlæring
- praktisk bruk av hydrauliske modeller til bruk i overvannsanalyser
- erfaring fra arbeid med flom i vassdrag / flomberegninger
Vi legger vekt på at:
- du er faglig engasjert, analytisk og trives med problemløsning
- du kan jobbe strukturert og selvstendig, men også godt i team med andre
- du har evne til å skape tillit og til å finne gode løsninger
- du samhandler ryddig med både interne og eksterne aktører
- du har interesse for kunnskapsdeling og trives med formidling av fag
- du bidrar til godt samarbeid og arbeidsmiljø, også med kolleger med annet kontorsted
Personlig egnethet tillegges betydelig vekt
Vi tilbyr
Som medarbeider i NVE blir du del av et sterkt fagmiljø med et viktig samfunnsoppdrag. Vi er opptatt av at alle i NVE skal oppleve personlig og faglig utvikling, trives på jobb over tid og ha det godt på jobb i alle livsfaser. Vi ønsker oss medarbeidere med ulike erfaringer og perspektiver sånn at vi kan løse oppgavene våre på best mulig måte.
Hos oss får du:
- gode arbeidstidsordninger som fleksitid, sommertid, betalt overtid og mulighet til å trene i arbeidstiden
- mulighet for avtale om delvis hjemmekontor når arbeidsoppgavene dine gjør det mulig
- nødvendig tilrettelegging som bidrar til at du kan stå i jobben over tid
- fordelene av fleksibel personalpolitikk som tar hensyn til at medarbeiderne våre er i ulike livsfaser
- ansettelse i stillingskode 1085/1087/1181 - avdelingsingeniør/overingeniør/senioringeniør og en årslønn som tilpasses kvalifikasjonene dine
- tilgang til treningsrom i lokalene våre
Viktig informasjon om søkeprosessen
Legg ved vitnemål og attester elektronisk til søknaden som dokumentasjon på kompetansen og erfaringen din. Vi sender ikke slike dokumenter tilbake, så sørg for at du har en kopi. Det kan bli behov for en utvidet referansesjekk av søkere som får jobben. Det innebærer en dokument- og kildekontroll for å bekrefte at dokumentasjonen du har sendt inn, er gyldig.
I jobbsøkerportalen kan du krysse av hvis du har en funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn. Alle som krysser av på gyldig grunnlag kvalifiserer til positiv særbehandling. Minst en søker fra hvert avkrysningsalternativ blir kalt inn til intervju. Vi anbefaler derfor at du krysser av om du kvalifiserer til det.
Avkrysningen danner også grunnlag for anonymisert statistikk som alle statlige virksomheter har med i årsrapportene sine. Du kan lese mer om avkrysningen og positiv særbehandling i Arbeidsgiverportalen.
Søkerlister til statlige stillinger er offentlige. De inneholder navn, alder, stilling eller yrkestittel og bosteds- eller arbeidskommune for hver søker. Hvis du ikke vil stå på denne listen, må du begrunne det. Vi gir deg beskjed hvis vi likevel ikke kan la være å føre deg opp på listen, og du får mulighet til å trekke søknaden din før den blir offentlig.

Vil du jobbe tett på Norges vann- og energiressurser? Som ansatt i Norges vassdrags- og energidirektorat kan du være med å påvirke hvordan disse viktige ressursene blir brukt i fremtiden.
NVE må håndtere mange utfordringer i årene som kommer. Klimaendringene, fornybar energi, sikker strømforsyning, flom, skred og internasjonalisering av bransje og regelverk er eksempler på dette. NVE har hovedkontor i Oslo og regionkontor i Tønsberg, Hamar, Førde, Trondheim og Narvik. I tillegg har vi fjellskredovervåking på Stranda og i Kåfjord.