
2025/10 Funksjonell arkitekt
Funksjonell arkitekt - Er du en funker?
Nøkkelord
Bygg arkitektur som kan løse vårt samfunnsoppdrag
Vi i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er i full gang med å modernisere tjenestene våre – og vi trenger deg som kan være en faglig drivkraft i arbeidet. Vi ser etter en funksjonell arkitekt som både kan tenke strategisk og være tett på utviklingen. Rollen passer for deg som er vant til komplekse miljøer, og som trives med å omsette forretningsbehov til praktiske og fleksible digitale løsninger.
Slik jobber IMDi med digitalisering
Hos oss får du jobbe i krysningspunktet mellom arkitektur, utvikling og samfunnsoppdrag – sammen med kollegaer som både har høy kompetanse og lav terskel for å dele den.
Digitalisering i IMDi er organisert etter en smidig styringsmodell, med produktområder, tverrfaglige team og DevOps-metodikk. Vår tjenesteportefølje består hovedsakelig av egenutviklede løsninger.
Ansatte i Digitaliseringsavdeling har kjernekompetanse innen utvikling, arkitektur, ledelse, testing og vi leier inn spesialister hos konsulenthusene. Ressursene settes sammen i tverrfaglige team og i en eller flere digitale tjenester.
Arbeidsoppgaver
Hverdagen som funksjonell arkitekt hos oss
Som funksjonell arkitekt i IMDi blir du en del av et tverrfaglig produktteam, der du jobber tett med utviklere, arkitekter, tjenestedesignere og IMDis fagmiljø for å oversette bruker- og forretningsbehov til gode digitale løsninger til våre brukere.
Mye av din hverdag går i å formidle, oversette og avklare behov mellom fagmiljøer og utviklingsmiljøer. Du er pådriver og fasiliterer prosesser & workshoper i komplekse sammenhenger. Du bidrar til gode arkitektur- og teknologivalg på tvers av tjenestene. Du arbeider for å modernisere monolittiske systemer, og engasjere deg i tverrfaglig samarbeid innen vårt arkitekturforum, utviklings- og skyplattformer, samt vårt miljø for sikkerhet.
Arkitekturfaget endrer seg kontinuerlig, men dette blir noen av dine hovedansvar:
- Kartlegge behov fra brukere og fagmiljø, og omsette disse til funksjonelle løsninger
- Utforme løsningsforslag som gir verdi og understøtter IMDis samfunnsoppdrag
- Beskrive og modellere hvordan løsninger og prosesser skal fungere
- Samarbeide tett med utviklingsteam, tjenestedesignere og andre arkitekter
- Sikre at løsningene er brukervennlige, effektive og godt forankret
- Bidra til god struktur og dataflyt i IMDis digitale tjenester
Høres det interessant ut?
Vi gjør det enkel for deg: Registrer deg i Webcruiter og last opp CV – vi tar kontakt underveis i søknadprosessen hvis du matcher våre krav!
Kvalifikasjoner
Må-krav:
- Universitets- eller høyskoleutdanning, fortrinnsvis bachelorgrad, men lengre, relevant erfaring kan kompensere for deler av utdanningskravet Alle søkere må legge ved dokumentasjon på utdanning fra vitnemålsportalen: https://www.vitnemalsportalen.no.
- Erfaring fra systemutvikling, kravarbeid, funksjonell arkitektur, prosessutvikling og prosessforbedring
- Erfaring med forankring i ulike type fagmiljøer.
- Erfaring med strukturering og modellering av forretnings/fagarkitektur, applikasjons/tjenestearkitektur og informasjonsarkitektur.
- Forståelse for hvordan arkitektur og teknologi kan brukes for å understøtte fagprosesser/ forretningsprosesser.
- God norsk fremstillingsevne muntlig og skriftlig.
Fordelskrav:
- En eller flere sertifiseringer innen utviklingsarbeid og/eller arkitekturrammeverk, som for eksempel TOGAF, ArchiMate, UML, BPM, ITIL eller tilsvarende.
- Erfaring med smidig-metodikker (Scrum. DevOps, Lean).
- Erfaring fra offentlig forvaltning og kjennskap til de nasjonale komponentene.
- Erfaring med .NET.
- God kompetanse og/eller erfaring med Microsoft Azure (Azure Container Instances, APIM, Azure DevOps).
Personlige egenskaper
For å lykkes og trives i rollen, må du ha:
- Gode kommunikasjons- og samarbeidsevner – herunder evne til å kommunisere arkitekturrelaterte temaer fra teori til praksis, er raus med å dele kompetanse, evne å samarbeide tverrfaglig samt fasilitere gode diskusjoner og beslutningsprosesser.
- Gode analytiske evner – du setter deg raskt inn i kompleks problemstilling og informasjon, ser sammenhenger på tvers og klarer å omsette brukers behov om til løsninger.
- Proaktiv – du er en pådriver for å utvikle nye og kreative løsninger med virksomhetens mål i fokus og ha gode gjennomføringsevner.
- Du er løsningsorientert og opptatt av å yte god service både internt og eksternt.
- Hands on og pragmatisk– du jobber selvstendig, strukturert og metodisk. Du er pragmatisk og evner å tilpasse deg ihht teknologi og organisasjon.
Vi tilbyr
- Mulighet til å jobbe med løsninger som har stor samfunnsverdi for en sårbar gruppe i samfunnet
- Et sterkt og inkluderende fagmiljø hvor vi eier kjernekompetanse og leier inn spesialister -> du får kontinuerlig tilførsel av fersk kompetanse.
- Smidig arbeidsmodell og tverrfaglige produktteam
- IMDi fokuserer på kontinuerlig kompetanseutvikling for den enkelte og vil stimulere til at alle våre ansatte tilegner seg ny og nyttig kunnskap. Derfor har vi gode ordninger for opplæring i forskjellige kurs og sertifiseringsprogram for å opprettholde faglig dyktighet og profesjonalitet på lang sikt.
- God fleksibilitet og en arbeidshverdag tilpasset livssituasjon – mulighet for hjemmekontor 1 – 2 dager i uken.
- Moderne lokaler sentralt i Oslo, med kantine, treningsrom og innendørs sykkelparkering.
- Medlemskap i Statens pensjonskasse – med svært gode pensjons- og forsikringsordninger – les mer om dine goder på https://spk.no/medlemskap
- Lønn som Funksjonell arkitekt, stillingskode 1113 (Prosjektleder) kr. 650 000 - kr. 950.000. Lønn fastsettes etter en helhetsvurdering av kvalifikasjoner.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er et direktorat underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID). IMDi er et gjennomføringsorgan for integreringspolitikken, og skal som forvaltningsorgan og kompetansesenter styrke kommunenes, sektormyndighetenes og andre samarbeidspartneres kunnskap og kompetanse om integrering og mangfold, slik at kommuners og sektorers samfunnsoppdrag kan utføres best mulig. Direktoratets hovedarbeidsområder er bosetting av nyankomne med flyktningbakgrunn og oppfølging av introduksjonsloven, bidra til økt sysselsetting blant personer med innvandrerbakgrunn, dialog med minoritetsbefolkningen, tilrettelegging av offentlige tjenester, forebygging av tvangsekteskap, utvikling og formidling av kunnskap. IMDi er nasjonal fagmyndighet for tolking i offentlig sektor.
Direktoratet ble opprettet 1. januar 2006 og har ca. 275 ansatte fordelt på kontorer i Narvik og Oslo. Ca. 35 prosent av IMDis ansatte har innvandrerbakgrunn. Direktoratet har i 2023 ca. 371 mill. kr. i driftsbudsjett og forvalter ca. 18,8 mrd. kr. i tilskuddsmidler. Arbeidsspråket i direktoratet er norsk.